Hoeveel voedsel gooien we weg?

In 2014 maakte de OVAM een analyse van het voedsel in de Vlaamse huisvuilzak. Jaarlijks komt er per persoon 109,9 kg in de huisvuilzak terecht, waarvan 16,9 kg voedsel of wat daarmee verband houdt.

Globaal genomen gaat het voor 9,5 kg om onvermijdelijk voedselverlies (onder meer koffiegruis en schillen van aardappelen). De overige 7,4 kg bevat vooral fruit, brood, groenten, zuivel en bereide gerechten. Dat verlies had vermeden kunnen worden.

Opvallend is dat er nog steeds ongeopende verpakkingen in de huisvuilzak terug te vinden zijn. Het gaat wel om een relatief kleine hoeveelheid (1,3%) maar het feit dat de helft ervan nog eetbaar is, maakt duidelijk dat er nog veel voedselverlies voorkomen kan worden. 

In vergelijking met het buitenland bevat het Vlaamse huisvuil relatief weinig voedsel. Dat bleek ook al uit een vorige meting en wordt nu bevestigd. Dat het gft-afval in veel gemeenten apart wordt opgehaald, is wellicht een verklaring voor deze lage cijfers. Waarschijnlijk belandt heel wat voedsel in de gft-bak, op de composthoop, in de kippenren of in de riolering. Deze analyse geeft dus geen totaalbeeld van het voedselverlies in Vlaanderen.

www.ovam.be/voedselverlies

27 maart: Voorjaarsconferentie Platform Elektrische Bedrijfswagens

Laat u inspireren en deel zelf best practices

23 mei: Buyer meets supplier

Het ontmoetingsevent voor aankopers en leveranciers in de circulaire economie

11 juni: Conferentie Baanbrekend winkelen

Hoe ziet de steenweg van de toekomst eruit?

Neem deel aan De Grote Waterenquête

Grootschalige bevraging door Vlakwa van burgers, bedrijven en gemeenten

Vlaming ligt wakker van verkeersveiligheid en zwerfvuil

De resultaten van de Vlaamse gemeente- en stadsmonitor

Ketenroadmap Voedselverlies 2020 halfweg

Ingeburgerde en nieuwe initiatieven