Hoeveel voedsel gooien we weg?

In 2014 maakte de OVAM een analyse van het voedsel in de Vlaamse huisvuilzak. Jaarlijks komt er per persoon 109,9 kg in de huisvuilzak terecht, waarvan 16,9 kg voedsel of wat daarmee verband houdt.

Globaal genomen gaat het voor 9,5 kg om onvermijdelijk voedselverlies (onder meer koffiegruis en schillen van aardappelen). De overige 7,4 kg bevat vooral fruit, brood, groenten, zuivel en bereide gerechten. Dat verlies had vermeden kunnen worden.

Opvallend is dat er nog steeds ongeopende verpakkingen in de huisvuilzak terug te vinden zijn. Het gaat wel om een relatief kleine hoeveelheid (1,3%) maar het feit dat de helft ervan nog eetbaar is, maakt duidelijk dat er nog veel voedselverlies voorkomen kan worden. 

In vergelijking met het buitenland bevat het Vlaamse huisvuil relatief weinig voedsel. Dat bleek ook al uit een vorige meting en wordt nu bevestigd. Dat het gft-afval in veel gemeenten apart wordt opgehaald, is wellicht een verklaring voor deze lage cijfers. Waarschijnlijk belandt heel wat voedsel in de gft-bak, op de composthoop, in de kippenren of in de riolering. Deze analyse geeft dus geen totaalbeeld van het voedselverlies in Vlaanderen.

www.ovam.be/voedselverlies

26 september: Klimaatconferentie

Het klimaat verandert. En wij?

28 september: Belgisch-Nederlands Zeewierevent

De fabrieken van de toekomst onderzoeken de mogelijkheden van zeewier

14 oktober: Festival Retour

Inspiratiedag over de kringloopeconomie

Laat je oude jeans recycleren tot nieuwe jeans

Antwerpse makers willen meest duurzame jeans ter wereld produceren

Internet of Things maakt Antwerpen duurzamer

Slimmer en duurzamer dankzij technologie

96 procent is tevreden over electrische auto

Enquête van het Vlaams Energie Agentschap (VEA)