Gentse schoolmaaltijden duurzamer vanaf 2017

Vanaf 2017 zal 20 procent van de ingrediënten in Gentse schoolmaaltijden van biologische oorsprong zijn. “Met een nieuwe raamovereenkomst zorgen we ervoor dat de 850.000 maaltijden die jaarlijks geleverd worden lekker, gezond en duurzaam zijn”, meldt het Gentse stadsbestuur. Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, lanceerde Gent eerder al een ‘voedselstrategie’. In het kader daarvan werd een nieuw tweejarig contract met een andere leverancier gesloten voor maaltijden in het stedelijke onderwijs en de kinderopvang.

De stad wil dat kinderen genieten van lekkere en gezonde maaltijden in de kinderopvang en op school, "want gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd leiden tot gezonde eetpatronen wanneer ze volwassen zijn. En met een goed gevulde maag leren kinderen beter", aldus het stadsbestuur. De Gentse schepen van Facility Management, Martine De Regge (sp.a), zegt dat het een echt huzarenstuk was om in zo'n complex dossier duurzaamheid als uitgangspunt te nemen. "Hieruit blijkt nog eens hoe de stad Gent duurzaamheid hoog in het vaandel draagt", klinkt het.

"De maaltijden zullen voor 20 procent biologisch zijn en ze bevatten fairtradeproducten", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). "Ze worden duurzaam geleverd met voertuigen die rijden op gas. Het menu is seizoensgebonden en op donderdag voor alle kinderen vegetarisch. Ook dierenwelzijn, duurzame vis en acties tegen voedselverspilling zijn kenmerkend voor de nieuwe maaltijden." Ouders zullen voor de maaltijd ongeveer een derde meer betalen dan vroeger: 3,25 euro voor een kleuter en 4,10 euro voor een lagereschoolkind. Er is ook een sociale regeling.

Het contract van 4,2 miljoen euro werd gegund aan Culinor in Destelbergen, een lokale speler. De vorige leverancier zat in Limburg, wat ook nog veel extra voedselkilometers veroorzaakte. Het gaat in totaal om 4.500 maaltijden per dag, goed voor 850.000 borden op jaarbasis.

 

07 juni: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

30 mei: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

12 juni: Congres lokale besturen en sociale innovatie

Hoe werk je als stad of gemeente samen met sociale ondernemers en geëngageerde burgers?

Algen als volwaardig alternatief

Voor voeding, veevoeder en verzorgingsproducten

Gezocht: leegstaande gebouwen

Circulaire gemeente voor de toekomst