Een restaurant zonder vuilnis

Justin Vrany, de 36-jarige eigenaar van het restaurantSandwich Me In in Chicago, heeft al twee jaar lang het vuilnis niet buiten gezet. Daar is een simpele verklaring voor: “er is niks om bij het vuil te zetten”. 

Vrany’s doel om niks te verspillen begon twee jaar geleden toen hij het restaurant opende. Het beetje vuil dat zijn restaurant heeft geproduceerd sinds de opening, staat gelijk aan de hoeveelheid vuil die menig restaurant in één uur produceert. En het vuil in dit restaurant komt vaak niet eens uit de keuken, maar van gasten die bijvoorbeeld plastic bekers laten staan.

Je vraagt je natuurlijk af Vrany het voor elkaar krijgt om zo weinig afval te hebben. Zo draait de zaak op duurzame energie en worden producten door lokale boerderijen geleverd in een minimale verpakking. Vrijwel alles bij Sandwich Me In wordt hergebruikt; ja, ook de frituurolie. Volgens de eigenaar is het wel een flinke uitdaging om zo te leven, zeker met een restaurant. Zo weigert hij voorverpakte ingrediënten te gebruiken, zoals bouillon. Die wordt zelfgemaakt.

Pas na twee jaar maakte het restaurant winst. Inmiddels is het een succes en recyclet Vrany nog dagelijks. Groenten die de ene dag overblijven, gaan de volgende dag in een ander gerecht. En als er teveel voedsel over is, schenkt hij dit aan lokale boeren in de buurt, zodat deze hun dieren weer kunnen voederen.

Bekijk in onderstaande video hoe Justin Vrany vertelt over zijn passie:

28 februari: NMEDO cursus

Driedaagse cursus over Natuur- en Milieueducatie en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling

08 februari: Inspiratiedag groene warmte

Alles over de transitie naar duurzame verwarmingssystemen en -praktijken

Vlaams actieplan tegen zwerfvuil op zee

OVAM strijdt tegen alle afvalstromen die een impact hebben op het mariene milieu

Bekende ondernemers delen hun sorteergeheimen

Ik sorteer, nieuwe campagne van OVAM rond bedrijfsrestafval

Atelier Groot Eiland opent grootste dakmoestuin van Europa

Lekker, sociaal én duurzaam tuinieren in Anderlecht