Duurzame Overheidsopdrachten in Europa

De Ecoprocura Award van 2014 werd gewonnen door een schoonmaakrobot in het Erasmus Medical Centre van Rotterdam. De andere genomineerden voor de award rond innovatieve en duurzame overheidsaankopen

High School Robot voor zieke jongeren

In de Franse regio Rhône Alpes kunnen langdurig zieke jongeren op afstand hun lessen aan de middelbare school blijven bijwonen. Een speciale robot zorgt ervoor dat ze niet achterop geraken met de leerstof en bovendien in contact blijven met hun leerkrachten en klasgenoten. De nieuwe e-learning technologie is enorm gebruiksvriendelijk en volledig aangepast aan de noden van de gebruikers. Enkele langdurig zieke tieners werden nauw betrokken bij de ontwikkeling van het platform, wat voor een enorme meerwaarde heeft gezorgd. Awabot is de kleine Franse KMO die de innovatie in samenwerking met Rhône Alpes lanceerde.

Dike Data Service Centre voor veiliger watermanagement

Het Waterschapshuis heeft een ICT oplossing gevonden dat de Nederlandse dijken beter kan managen. Het nieuw open source platform is in staat om verschillende bronnen van informatie elkaar te koppelen. Het watermanagement is flexibeler en veiliger geworden. Het is de bedoeling dat met deze innovatie een nieuwe open source standaard voor de Europese Unie is gezet. De opdracht werd uitgevoerd door Fugro, in samenwerking met Nelen en Schuurmans. Zij willen de technologie nu internationaal exporteren.

Een SmartHouse voor bejaarden in Oslo

De meer dan 100 bejaarde bewoners van de residenties Omsorg en Kampen in Oslo kunnen gemakkelijk in contact blijven met de buitenwereld, dankzij het nieuwe Smarthouse platform. Met één druk op de knop, maken ze een praatje met familieleden of vrienden, bestellen ze eten in het restaurant of vragen ze iets aan de verzorgers. De technologie werd ontwikkeld door Hospital IT, na intensief overleg en verschillende tests met de bewoners. Het energiezuinig Smart House Platform werkt met gebruiksvriendelijke tablets en een alarmsysteem op gps-technologie.

Elektronische levering van officiële documenten

De federale aankoopdienst van Oostenrijk heeft een nieuw systeem geïntroduceerd waarmee ze officiële documenten op een efficiënte manier kunnen digitaliseren. De veilige elektronische levering van de documenten bespaart zowel tijd, kosten, papier als energie. Het is bovendien veel gebruiksvriendelijker voor bedrijven en burgers van Oostenrijk. De nieuwe dienst werd ontwikkeld door Postserver Online Zustelldienste. Voor het versturen van de  officiële documenten is er een systeem van ‘Dual Delivery’. Als een ontvanger niet bereikbaar is op elektronische wijze, wordt er automatisch een print gemaakt die alsnog verstuurd wordt met de reguliere post.

Smart City Platform in A Coruña

In deze Spaanse stad wilden ze platform ontwikkelen om alle huidige en toekomstige stadsdiensten mee te ondersteunen. In een reeks voorbereidende workshops en via een projectwebsite werden de noden geïdentificeerd en mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Een consortium van consultants, technologie- en telecombedrijven werden uiteindelijk aangesteld om het platform te ontwikkelen. Het is een enorme databank van informatie geworden die toch gebruiksvriendelijk blijft. Het platform zorgt voor beter geïnformeerde burgers, meer betrokkenheid, meer synergie tussen de verschillende diensten en betere beslissingen bij de beleidsmakers.

 

 

27 maart: Voorjaarsconferentie Platform Elektrische Bedrijfswagens

Laat u inspireren en deel zelf best practices

23 mei: Buyer meets supplier

Het ontmoetingsevent voor aankopers en leveranciers in de circulaire economie

11 juni: Conferentie Baanbrekend winkelen

Hoe ziet de steenweg van de toekomst eruit?

Neem deel aan De Grote Waterenquête

Grootschalige bevraging door Vlakwa van burgers, bedrijven en gemeenten

Vlaming ligt wakker van verkeersveiligheid en zwerfvuil

De resultaten van de Vlaamse gemeente- en stadsmonitor

Ketenroadmap Voedselverlies 2020 halfweg

Ingeburgerde en nieuwe initiatieven