Bouwwijs.be is gelanceerd

Bij het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen in Oost-Vlaanderen maken ze van 2014 een topjaar. Een nieuwe website, een recordaantal deelnemende gemeenten en volgeboekte workshops. Coördinator Goedele De Vos legt uit hoe ze zoveel mogelijk Oost-Vlamingen bedient met duurzaam (ver)bouwadvies.

Gratis advies

Alle Oost-Vlamingen kunnen duurzaam bouwadvies aanvragen bij het Steunpunt. Voor de inwoners van 53 Oost-Vlaamse gemeenten is dat volledig gratis, de provincie en gemeente delen de kosten. In de overige 12 gemeenten hebben (ver)bouwers voorlopig minder geluk, zij betalen de helft zelf. “We hebben de meeste Oost-Vlaamse gemeenten kunnen overtuigen om in ons duurzaam bouwadvies te investeren. Dat werkt drempelverlagend. Naar gratis advies komen de mensen gemakkelijker luisteren,” zegt De Vos.

Concrete tips, eerlijke antwoorden

Het bouwadvies is een persoonlijke sessie van anderhalf uur, met concrete tips op basis van de specifieke bouwplannen en eerlijke antwoorden op allerlei technische vragen. “Het is een handig instrument om projecten energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. De beslissingen die in deze fase genomen worden hebben een impact op de lange termijn,” aldus de coördinator. Het Steunpunt werkt voor het bouwadvies samen met experten van de MilieuAdviesWinkel.

Promotiecampagne

“Vroeger maakte elke gemeente haar eigen promotiemateriaal over het duurzaam bouwadvies. Intussen hebben we die communicatie gecentraliseerd: er is één campagnebeeld en één algemene brochure die iedereen mag gebruiken,” legt Goedele De Vos uit. “Die wordt niet enkel verspreid via de gemeenteloketten, maar ook via notarissen, doe-het-zelf-zaken en OCMW’s. We staan ook elk jaar met een standje op het drukbezochte Bouw- en Immosalon (BIS) in Gent.

Gemeentelijke projecten

Ook gemeenten kloppen bij het Steunpunt aan voor duurzaam bouwadvies. Het kan zowel gaan om een renovatie van een stedelijk gebouw, een duurzame wijk of een compleet nieuw bouwproject. “We hebben de capaciteit om elk jaar 5 gemeentelijke projecten te begeleiden. Al heel wat gemeenten hebben we op weg geholpen, maar voorlopig zijn er nog maar weinig van onze adviezen gerealiseerd. Het Steunpunt bestaat nog maar 4 jaar, de meeste bouwprojecten van lokale overheden hebben meer tijd nodig om gerealiseerd te worden,” aldus De Vos. “Ze hoopt om dit jaar enkele ambitieuze projecten binnen te krijgen, die sneller in de steigers staan.”

Workshops

Het Steunpunt organiseert niet alleen bouwadvies, maar ook actieve workshops rond dakisolatie, duurzaam bouwen en energiezuinig wonen. “We doen dan in samenwerking met de Oost-Vlaamse gemeenten, die de workshops via hun kanalen rechtstreeks met de mensen kunnen communiceren,” zegt Goedele De Vos. Het lokaal infoblaadje is volgens mij het meest gelezen blaadje van Vlaanderen. Onze workshops zitten altijd meteen stampvol.”

Provinciale Steunpunten

Het duurzaam bouwadvies is niet enkel voor Oost-Vlamingen. Elke provincie in Vlaanderen beschikt over een Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen. Ontdek ze hier allemaal. 

 

27 maart: Voorjaarsconferentie Platform Elektrische Bedrijfswagens

Laat u inspireren en deel zelf best practices

23 mei: Buyer meets supplier

Het ontmoetingsevent voor aankopers en leveranciers in de circulaire economie

11 juni: Conferentie Baanbrekend winkelen

Hoe ziet de steenweg van de toekomst eruit?

Ketenroadmap Voedselverlies 2020 halfweg

Ingeburgerde en nieuwe initiatieven

Antwerpen, Stad van Stromen

Onderzoek naar de mogelijkheden om te evolueren naar een circulaire stad

Gezondere burgers in voetgangersvriendelijke steden

De resultaten van een grootschalig Brits onderzoek