Atelier Groot Eiland opent grootste dakmoestuin van Europa

Tewerkstellingsorganisatie Atelier Groot Eiland opende onlangs een tweede stadsmoestuin. En het decor is iconisch: het dak van de Foodmet van de Abattoir in Anderlecht. Dit is meteen de grootste dakmoestuin van Europa. Naast groenten oogst Tom Dedeurwaarder - coördinator van Atelier Groot Eiland - hier ook gelukkige zelfzekere mensen. 

Nergens in België zijn er zoveel werklozen als in Molenbeek. Atelier Groot Eiland zet zich daarom al meer dan 30 jaar in om mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt. Vanuit een sociale houding streeft de organisatie naar een resultaatgerichte, kwalitatieve en realistische aanpak. Elke dag bouwen bijna 3000 medewerkers bij Atelier Groot Eiland aan hun zelfvertrouwen. Eigen dingen fabriceren maakt hen niet enkel trots, het brengt ook vaardigheden bij die van pas komen om een job te vinden in de reguliere economie.

Aan deze missie voegde Atelier Groot Eiland 3 jaar geleden duurzaamheid en ecologie toe.  "Zo verwerken we afvalhout in de schrijnwerkerij, beschikken we over twee eigen moestuinen in het centrum van de stad en hanteert het restaurant een zero food waste-filosofie", vertelt Tom Dedeurwaarder. "Het recht op een duurzaam arbeidsperspectief voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt gaat zo hand in hand met een duurzame en milieuvriendelijke productontwikkeling". 

Grootste stadslandbouwbedrijf op een dak in Europa

Atelier Groot Eiland legde in 2015 al een moestuin aan achter de gebouwen van de oude BelleVue brouwerij in Brussel. De tuin is 1500 m2 groot en biedt plaats voor zestig groentebedden. Vorig jaar werd een tweede gigantische moestuin (4000m2) aangelegd op het dak van de slachthuizen in Anderlecht. Tom licht toe: “In deze daktuin creëren we enerzijds extra werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar anderzijds werken we er ook samen met wijkgezondheidscentrum MediKuregem. Mensen die kampen met een burn-out of jongeren die schoolmoe ervaren zo het therapeutische effect van tuinieren. Iedereen werkt op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Zo oogsten we heerlijke verse groenten én gelukkige mensen (lacht).”  

Van het veld op je bord

Met twee stadsmoestuinen, twee restaurants en een biowinkel maakt Atelier Groot Eiland het korteketenverhaal volledig waar: “We oogsten maar liefst 100 kg biologisch geteelde groenten en fruit per week. Het merendeel daarvan gaat recht naar de keuken van ons Resto Bel Mundo en lunchplek Bel'O. De groenten op je bord zijn lekker vers en leggen een extreem korte weg af. De rest van de oogst verkopen we in onze bioshop The Food Hub en op lokale bio-markten. We kiezen bovendien bewust voor high value groenten die meerdere keren per jaar gekweekt kunnen worden, zodat ze economisch rendabel zijn.”

Rendabiliteit is dan ook heel belangrijk: “Dankzij de inzet van slimme technologie evolueren de tuinen tot ideale stadsmoestuinen. Want meten is weten”, aldus Tom. “De sensornode, verzorgd door Molenbeekse incubator B-Sprouts, stuurt bijvoorbeeld elk kwartier gegevens door over de vochtigheidsgraad van de grond in de moestuin.”

De stadsmoestuin maakt deel uit van het project W² dat in 2016 de Slim in de Stad-prijs ontving. Het project brengt een sterk maatschappelijk totaalverhaal waarin het de inschakeling van kwetsbare doelgroepen combineert met korte keten-productieprocessen, versterking van het economisch en sociaal stadsweefsel en publiek-private samenwerking.

Voor meer info: http://www.ateliergrooteiland.be/nl/ateliers/

15/12/2017

 

02 maart: Sociale duurzaamheid voor textiel- en modesector

Inspiratiedag binnen Schone Kleren Campagne

01 februari: Inaugurale rede van de leerstoel voor duurzame transformatie

Gratis lezing van Wayne Visser aan Antwerp Management School

20 februari: Woonlabo West-Vlaanderen

Hoe vullen we op een creatieve en efficiënte manier onze ruimte in?

Oostende stopt met ballonnen

Schadelijk voor het milieu en dieren

Antwerpen op zoek naar duurzame projecten

Vraag steun aan vanuit projectenfonds

De Burgerschool komt naar Oost-Vlaanderen

Dien je klimaatproject in