26 mei: Naar een economie van het genoeg

De erkenning van grenzen vormt niet alleen een uitgangspunt voor de donut economie van Raworth, maar ook voor de "economie van het genoeg".  Wat is een goed leven? In onze maatschappij heerst het dominante beeld van een superdrukke job en grenzeloze consumptie.  Steeds meer spullen, die extra citytrip of de nieuwe auto, het zou gelijk staan aan beter. De realiteit toont een ander beeld: zowel de planeet als steeds meer mensen hebben te maken met een burn-out, wat psychologen omschrijven als het eindstadium van langdurige roofbouw op het lichaam. 

Er is dus nood aan een ander verhaal, dat toont dat een rijk leven juist vertrekt vanuit het erkennen van grenzen. Waarbij zinvolle activiteiten die de draagkracht van onszelf en de planeet erkennen, de basis vormen voor een florerende samenleving. Dat vraagt om een andere visie op onze economie, die mens en planeet versterkt in plaats van uit te putten. Die wegwerpen vervangt door delen, kringlopen en een eerlijk aarde-aandeel voor elke bewoner op onze levende planeet.

PROGRAMMA

13.30 u - Verwelkoming Vera Dua (Terra Reversa) en  Dirk Holemans (Oikos)

14.15 u - Jan Mertens (Oikos) over: "goed leven binnen grenzen"

14.45 u - Luc Alaerts (coördinator van het steunpunt Circulaire Economie) over: "de praktijk en wat gebeurt er in Vlaanderen"

15.15 u - Pauze

15.30 u Antwerpse initiatieven

  • Liesbet Veulemans van Op wieltjes: Een kinderfiets is leuk en handig. Maar ze zijn ook duur en worden snel te klein. Bij A’pen op Wieltjes leen je een kinderfiets. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig (meer info).
  • Lief Vogels van Collectief goed:  Het doel van dit nieuw coöperatief woonmodel is goede, betaalbare woningen verhuren aan kwetsbare gezinnen (meer info). 
  • Bram Van Hove van Stadsakker: Bijdragen aan lokale en duurzame voedselproductie door moestuinen te (re)introduceren in de stad. + Opstap naar vast werk voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (meer info). 

16.15 u - Gesprek met de zaal

16.45 u - Drink

Denktank Oikos en Terra Reversa organiseren op 26 mei in Antwerpen (Berchem) een colloquium over "de economie van het genoeg", ter hommage van Ward Bosmans, mede-oprichter van TNM.

Info en inschrijven via de website van Oikos

27 maart: Voorjaarsconferentie Platform Elektrische Bedrijfswagens

Laat u inspireren en deel zelf best practices

23 mei: Buyer meets supplier

Het ontmoetingsevent voor aankopers en leveranciers in de circulaire economie

11 juni: Conferentie Baanbrekend winkelen

Hoe ziet de steenweg van de toekomst eruit?

Ketenroadmap Voedselverlies 2020 halfweg

Ingeburgerde en nieuwe initiatieven

Antwerpen, Stad van Stromen

Onderzoek naar de mogelijkheden om te evolueren naar een circulaire stad

Gezondere burgers in voetgangersvriendelijke steden

De resultaten van een grootschalig Brits onderzoek