26 mei: Naar een economie van het genoeg

Denktank Oikos en Terra Reversa organiseren op 26 mei in Antwerpen (Berchem) een colloquium over "de economie van het genoeg", ter hommage van Ward Bosmans, mede-oprichter van TNM.

De erkenning van grenzen vormt niet alleen een uitgangspunt voor de donut economie van Raworth, maar ook voor de "economie van het genoeg".  Wat is een goed leven? In onze maatschappij heerst het dominante beeld van een superdrukke job en grenzeloze consumptie.  Steeds meer spullen, die extra citytrip of de nieuwe auto, het zou gelijk staan aan beter. De realiteit toont een ander beeld: zowel de planeet als steeds meer mensen hebben te maken met een burn-out, wat psychologen omschrijven als het eindstadium van langdurige roofbouw op het lichaam. 

Er is dus nood aan een ander verhaal, dat toont dat een rijk leven juist vertrekt vanuit het erkennen van grenzen. Waarbij zinvolle activiteiten die de draagkracht van onszelf en de planeet erkennen, de basis vormen voor een florerende samenleving. Dat vraagt om een andere visie op onze economie, die mens en planeet versterkt in plaats van uit te putten. Een visie die wegwerpen vervangt door delen, kringlopen en een eerlijk aarde-aandeel voor elke bewoner op onze levende planeet.

PROGRAMMA

13.30 u - Verwelkoming Vera Dua (Terra Reversa) en  Dirk Holemans (Oikos)

14.15 u - Jan Mertens (Oikos) over: "goed leven binnen grenzen"

14.45 u - Luc Alaerts (coördinator van het steunpunt Circulaire Economie) over: "de praktijk en wat gebeurt er in Vlaanderen"

15.15 u - Pauze

15.30 u Antwerpse initiatieven

  • Liesbet Veulemans van Op wieltjes: Een kinderfiets is leuk en handig. Maar ze zijn ook duur en worden snel te klein. Bij A’pen op Wieltjes leen je een kinderfiets. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig (meer info).
  • Lief Vogels van Collectief goed:  Het doel van dit nieuw coöperatief woonmodel is goede, betaalbare woningen verhuren aan kwetsbare gezinnen (meer info). 
  • Bram Van Hove van Stadsakker: Bijdragen aan lokale en duurzame voedselproductie door moestuinen te (re)introduceren in de stad. + Opstap naar vast werk voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (meer info). 

16.15 u - Gesprek met de zaal

16.45 u - Drink

Info en inschrijven via de website van Oikos

07 juni: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

30 mei: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

12 juni: Congres lokale besturen en sociale innovatie

Hoe werk je als stad of gemeente samen met sociale ondernemers en geëngageerde burgers?

Algen als volwaardig alternatief

Voor voeding, veevoeder en verzorgingsproducten

Gezocht: leegstaande gebouwen

Circulaire gemeente voor de toekomst