15 procent minder voedselverlies in 2020

De Vlaamse regering en de verschillende schakels van de voedingsketen engageren zich om gezamenlijk de voedselverliezen tegen 2020 te verminderen met 15% en tegen 2025 zelfs met 30%. Op 3 april 2015 hebben ze de ketenroadmap voedselverlies 2020 ondertekend. Betrokken bij het publiek-privaat actieplan zijn Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, UNIZO, Buurtsuper.be en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). 

De komende vijf jaar staan er in totaal 57 concrete acties op stapel om voedselverliezen in de hele keten terug te dringen en reststromen maximaal te valoriseren. Ze zijn gegroepeerd in negen actieprogramma’s: 

1. De Vlaamse regering en de keten ondersteunen bedrijven om voedselverliezen te verminderen door o.a. meet- en doe-instrumenten te ontwikkelen op maat van bedrijven en sectoren. 

2. Samenwerking in de keten moet helpen om voedselverliezen tussen de schakels terug te dringen, innovatie in verpakkingen te stimuleren en een gemeenschappelijke aanpak voor voedselverliescrisissen op te zetten. 

3. De partners sensibiliseren, inspireren en engageren de bedrijven om actie te ondernemen. 

4. Dankzij specifieke opleidingen en vormingspakketten zijn werknemers en management nog beter in staat om voedselverlies te voorkomen. 

5. De Vlaamse regering en de keten sensibiliseren de consument door tips te geven om het voedselverlies thuis te beperken, door jongeren te inspireren met goede voorbeelden en burgers te prikkelen om hun verspillingsgedrag in vraag te stellen. 

6. De partners ondersteunen hefboomprojecten die de niet-vermarktbare voedseloverschotten in de voedselketen kanaliseren naar sociale herverdeling aan mensen in armoede. De reguliere en sociale economie werken daarvoor samen. 

7. De ondertekenaars promoten en faciliteren het schenken van voedseloverschotten door bestaande drempels weg te werken. 

8. Onderzoek ondersteunt de acties die bedrijven, sectoren en beleidsmakers ondernemen. 

9. De overheid volgt voedselverliezen in de gehele keten op om de vooruitgang te meten en inspanningen te evalueren. 

Het tegengaan van voedselverliezen is een belangrijke doelstelling in het Vlaamse Regeerakkoord 2014-2019. Het duurzame gebruik van hulpbronnen is immers een essentiële voorwaarde voor een economisch performante en duurzame Flanders Agrofood Valley. De ketenroadmap komt er een jaar na de officiële ondertekening van de gezamenlijke engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’

28 november: Inspiratiedag Duurzame Mobiliteit

Thema voor 2017: lokale bereikbaarheid

05 december: SDG-vorming in Gent

Voor ambtenaren van steden, gemeenten, provincies en Vlaamse overheid

Lifetime Achievement Award voor Ieperfest

250 evenementen in Vlaanderen gebruiken de Groenevent-scan

Praktische gids rond duurzamer bedrijfstextiel

De resultaten van een onderzoek naar duurzame en circulaire mogelijkheden

Innovatief vissysteem wint OVAM Ecodesign Award voor studenten

Ontwerp het product dat de wereld verandert!